sunnuntai 23. syyskuuta 2012

Paska reissu

Nyt alkaa olla jo toipunut noista surkuhupaisista messureissuista, eikä asian ajatteleminenkaan ota enää niin paljon päähän kuin heti reissujen jälkeen.Tämän kesän tapahtumat eivät ole menneet meidän osalta ihan putkeen, ainoastaan Mikkelin reissu oli sangen mukava vaikkei sekään nyt myynnillisesti mikään kultakaivos ollutkaan, mutta olimme ihan tyytyväisiä. Säälläkin oli varmasti jotain osuutta tähän asiaan. Mutta nämä muut...Billnäsin reissu oli aivan karmea, kuin suoraan pahimmasta painajaisesta. Paikka sinällään oli aivan mahtava ja kivoja ihmisiä, mutta ne auto-ongelmat, siitä koitunut stressi ja säätäminen, huh...
Tarmo matkalla "mummolaan"
Auto joutuikin romuttamolle sen reissun jälkeen ja edessä oli uuden menopelin hankinta. Ja mikä näytelmä tästä romuttamokeikasta syntyikään. Näin pienenä vinkkinä, että kannattaa ottaa etukäteen selvää katsastusasemalta miten romutushommat menee, ettei epärehelliset korjaamon omistajat yritä viilata tietämätöntä autonomistajaa linssiin. Meille meinasi käydä niin, mutta onneksi hukkasin auton paperit ja jouduin hakemaan uudet katsastusasemalta. Sain sieltä vinkkejä ja varoituksia miten tuossa hommassa voi käydä ja niinhän siinä kävi, että korjaamo yritti vedättää juuri niin kuin mistä minua oltiin juuri varoiteltu. Kuin suoraan oppikirjasta...=)
Oulun messut
Elokuun ensimmäinen tapahtuma oli Hämeenlinnan Elomessut ja siitä tapahtumasta ei jäänyt kyllä mitään hyvää käteen. Järjestäjä oli totaalisesti unohtanut meidät ja  myyntipaikalta löytyi auto. Hirveää säätöä mihin tavarat laitetaan pystyyn ja mahdutaanko...
Tämän tapahtuman jälkeen tulin siihen lopputulokseen, ettei tuo ilmainen sisäänpääsy ole mikään hyvä juttu vaikka aina olenkin rutissut noista kalliista sisäänpääsymaksuista. Maksuton sisäänpääsy houkuttelee paikalle sellaista porukkaa, joka ei muuten kävisi missään tuollaisissa tapahtumissa ja jota ei voisi vähempää kiinnostaa messujen myynnillinen anti. Huvikseen pällistelijöitä ja ilmaisen roinan perässä kärkkyjiä. Ja minkä ihmeen takia pitää aina olla jakamassa niitä hemmetin ilmapalloja??!!
Oulu
Hämeenlinnassa tuskin KUKAAN möi hyvin, tai no ulkona olevista myyjistä en tiedä kun en siellä pyörinyt, mutta ainakaan sisällä ei meininki ollut kummoista vaikka ihmismäärä olikin aikamoinen. Täälläkään ei ollut ketään aamulla vahtimassa ovella kuka sisälle lampsii, vaan  kuka tahansa olisi voinut marssia sisälle ja napata tavaraa mukaansa. Asiakkaita valuikin jo paikalle ennen messujen alkamista mikä ärsytti aivan suunnattomasti kun tavaroiden laittaminen paikoilleen oli vielä ihan kesken. Näistä messuista jäi sellainen olotila, että järjestäjä oli totaalisesti unohtanut meidät myyjät ja meininki muutenkin oli kaikkea muuta kuin ammattimaista.


Hämeenlinnan jälkeen oli vuorossa SuurOulun-messut mitä kauhun sekaisella jännityksellä odotimme ja pieleenhän meni sekin(olisi pitänyt arvata). Pitäisi alkaa enemmän luottaa intuitioon, yhteenkään näistä tapahtumista ei olisi millään huvittanut lähteä ja olisi pitänyt vaan luottaa tähän vaistoon.
Tapahtumassa oli käynyt melkoinen myyjäkato ja monet sellaiset käsityömyyjät mitkä olivat olleet viime tapahtumassa, olivat jättäneet tulematta tällä kertaa. Karttaan merkityistä myyntipaikoista puuttui todella monta ja tunnelma oli kaikkea muuta kuin tiivis. Syykin tähän selvisi, kun juttelin muiden myyjien kanssa.
Nallikarissa, se ainoa kerta kun jaksoimme lähteä mihinkään  messujen jälkeen.
 Kuulin, että kirjapuolen myyjät olivat saaneet paikkansa puolet halvemmalla mikä oli herättänyt närkästystä muissa käsityömyyjissä jo edellisessä tapahtumassa. En tiedä mihin logiikkaan tämä hinnoittelu perustuu ja minkä ihmeen takia käsityöläiset joutuvat maksamaan paikastaan niin paljon enemmän? Jos tämä tosiaan pitää paikkansa niin tuntuu kyllä todella epäoikeudenmukaiselta! Aivan kuin meillä olisi varaa maksaa kalliit messupaikat ja kirjamyyjillä ei, samassa veneessä kuitenkin ollaan. Kuulin myös, että suuryrityksiä oli houkuteltu paikalle sillä, että he saisivat paikkansa todella edukkaasti(=lue ilmaiseksi) kunhan vain tulisivat esittäytymään. Messujen järjestäjällä on tuntunut olleen todella suuria vaikeuksia saada paikkoja myytyä...
 Mutta pitipä paikkansa tai ei, niin eipähän tarvitse tuonnekaan toista kertaa enää erehtyä. Jos olisin ollut tapahtumassa asiakkaan ominaisuudessa niin olisin kyllä pahasti pettynyt messujen tarjontaan.

Nostalgiamökki, josta puuttuu se ensimmäinen. Pieni pensselinheilutus ja päivitys tekisi terää näille.
 Sen sijaan messuohjelmasta täytyy antaa pisteet järjestäjille. Ohjelmaa riitti pitkin päivää ja esiintyjiä oli Suvi Teräsniskasta venäläisiin sirkuslaisiin, sekä tietysti oma ikisuosikkini Pelle Miljoona. Tosin maanantain esiintyjiä kävi vähän sääli, päivän piti olla koululaispäivä, mutta yhtään ainutta koululaisryhmää en nähnyt koko päivänä. Ainoastaan yksi tarharyhmä oli eksynyt paikalle ja näistä kukaan ei kyllä tainnut olla messujen kohderyhmää saati tuonut euroja yhdenkään myyjän taskuun. Maanantaina ei montaa kävijää messuilla näkynytkään ja esiintyjätkin saivat esiintyä melkein tyhjälle salille. Messut olisikin voinut tiivistää kahteen päivään viiden sijasta, to, pe ja ma olivat lähinnä ajantappopäiviä ja kävijämäärät vähiä. Messujen juontaja Lyly Rajala mainosti monta kertaa päivässä messuilla olevan näytteilleasettajia n.250 mutta nuo luvut menivät kyllä pahasti pieleen. Ehkä alunperin messuja suunnitellessa oli tarkoitus näin olla, mutta osallistujaluetteloa tarkastellessa ja ympäri käyskennellessä laskeskelin tuon luvun olevan ainakin 100 vähemmän...
Ja mitä tästä opimme, ehkä kannattaa suosiolla unohtaa kaikki uudet tapahtumat kalenterista tai ainakin yrittää kautta rantain kuulostella muiden kokemuksia ettei näin kävisi enää ikinä....

4 kommenttia:

 1. Voi kärsimys, millaisia kokemuksia. Jos tuon kaiken messuihin syytämänne rahamäärän olisitte käyttäneet verkkokauppanne mainostukseen, olisikohan tullut paremmat tulokset? Sitä minä olen tässä pohdiskellut kannattamattomien messureissujen jälkeen... pitäisi vielä keksiä se mainoskanava, joka tuottaisi asiakkaita.

  Kiitos Pelle Miljoonasta. Paras biisi.

  VastaaPoista
 2. Hei Susanna.

  Sepäs se, näin jälkiviisaana ajatellen olisi ollut sata kertaa hyödyllisempää käyttää ne hukkaan heitetyt rahat vaikka markkinointiin, tai ihan johonkin muuhun. Tuonkin ajan olisi voinut käyttää vaikka ompeluun, mutta ei siellä istuskelit ja pyörittelit peukaloita...=)

  Näin monta paskaa tapahtumaa kun tulee peräjälkeen niin se alkaa olla jo aika katastrofaalista, enkä toivoisi kyllä kenellekkään! Kyllä se on nyt todettava, että hyvät tapahtumat alkavat olla vähissä, mihin oikeasti kannattaisi raahautua myymään. Jos keksit hyvän mainoskanavan niin kerro ihmeessä, on muuten totaalisen hankalaa.=)

  Minustakin Pellen paras biisi.=)

  VastaaPoista
 3. Toivottavasti Seinäjoella on paremmat olosuhteet ja fiilarit. On kyllä kurjaa tuommoinen - ja todella outoja tapahtumajärjestäjiäkin näemmä suomi pullollaan :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan näin, kyllä meillä on yleensä ollut siellä positiivinen meininki ja aika mukavaa. Puhuvat vielä melekeen samaa kieltäkin kuin me, niin mikäs siinä.
   Suomi on kyllä pullollaan kaikenmoisia tapahtumia ja kaikenlaista on nähty tässä vuosien mittaan. Toivottavasti osataan sujuvasti vältellä noita karseita tapahtumia tästä eteenpäin...=)

   Poista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...